ROODKAPJE
De leerlingen stappen in het sprookje van Roodkapje en ontdekken, samen met de hoofdpersonen uit het sprookje, het belang van bewust omgaan met de natuur.





















De tentoonstelling Roodkapje bestaat uit vijf verschillende onderdelen en eventueel als idee een buitenopdracht. Het eerste onderdeel is ‘Zeg Roodkapje waar ga je heen?’, waar de kinderen gaan luisteren naar dierengeluiden in het bos, leren hoe een spin een web maakt en op zoek gaan naar dieren in een boom. Bij het tweede onderdeel ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet'!’ aangekomen, mogen ze eerst fruit plukken uit de boom en daarna mogen de kinderen door een liggende boomstam heen kruipen. Als ze uit deze boom komen, dan mogen ze over het blote voeten pad lopen en leren ze hoe verschillende dieren dat doen, want dieren hebben geen schoenen aan…. Vervolgens komen de kinderen bij het derde onderdeel ‘Wolf, wat heb jij grote oren!’ aan, waar ze gaan luisteren naar geluiden en mogen raden welke geluiden wel en niet in het bos voorkomen. Op de grote struik met fotoklapbordjes worden de kinderen uitgedaagd om te raden welk fruit dit is, welk dier en is er de grote vraag waar dieren in het bos zich kunnen verstoppen. Bij dit derde onderdeel staat ook een picknicktafel met daaromheen allemaal rommel. De kinderen mogen het afval sorteren. Aangekomen bij het vierder deel ‘De tuin van oma’ leren de kinderen over wat de dieren eten. Kijk, er zijn zelfs insecten, waar wonen zij? Ook is er een elektrospel waar de kinderen het dier aan hun huisje mogen koppelen. Het laatste onderdeel heet ‘Oma, mag ik je komen helpen?’, waar de kinderen een kijkje nemen in het huisje van oma en bijvoorbeeld leren hoe isolatie werkt, maar ook bespreken hoe dieren zichzelf warm kunnen houden. De kinderen leren hier verder hoe ze zuiniger met energie kunnen omgaan, bijvoorbeeld door de was op te hangen i.p.v. in de droger te doen, tijdens het handen wassen de kraan niet onnodig lang te laten lopen, krijgen ze inzicht in welke lampen het zuinigst branden en dat ze zelf ook mee kunnen helpen door bijvoorbeeld de deur netjes achter zich dicht te doen. De kinderen komen vast thuis met het idee om ook hun papa’s en mama’s er aan te herinneren hoe óók wij ten opzichte van het milieu zelf ons steentje bij kunnen dragen.
Bij deze tentoonstelling is gebruik gemaakt van een lettertype speciaal ontwikkeld voor dyslectici. De tentoonstelling bevat een veelheid aan interactieve elementen die de zintuigen reuk, gehoor en tast uitdagen. En tot slot is het natuurlijk mooi dat de kinderen zowel iets over het milieu leren als over de natuur.
De tentoonstelling wordt in overleg sfeervol afgewerkt met kunstgras, handgeschilderde theaterdoeken en sfeerbepalende decoraties. De kinderen zullen zich echt in een sprookje wanen.
Leeftijd
3-8 jaar. De tentoonstelling is zeer geschikt voor schoolklassen tot groep 4. Voor gezinnen met jonge kinderen is deze tentoonstelling ook heel leuk en leerzaam om te bezoeken.
Lesmateriaal Bij deze tentoonstelling is een lespakket beschikbaar met hierin onder andere een opdrachtenboekje, wat ook geschikt is als kijkwijzer voor de individuele bezoeker. Uiteraard is er ook documentatiemateriaal beschikbaar met leuke spelletjes passend bij dit thema.
Vloeroppervlak
70 - 120m²; voor nog grotere ruimtes kunnen wij uitbreidingen leveren.
Prijs € 5.000,- excl. 21% BTW voor 3 mnd incl. transport, opbouwen en afbreken*.
*Vanwege de grote afstanden moeten we voor onze Vlaamse klanten helaas een kleine toeslag rekenen, de hoogte van dit bedrag hangt af van de afstand en grootte van de tentoonstelling. Neemt u hiervoor alstublieft contact met ons op.