DEUR DICHT, LICHT UIT!
Kleuters en jonge kinderen maken op een leuke en interactieve manier kennis met:
* Zwerfafval & afvalscheiding
* Besparing van water en energie in huis
* Duurzame en niet-duurzame energie
* Moestuin & insectenhotel
* Dat we zuinig moeten zijn op de natuur en hoeveel dieren er eigenlijk om ons heen leven.








































Centraal in de tentoonstelling DEUR DICHT, LICHT UIT! staat het huisje van oma. De kinderen mogen een kijkje nemen in dit huisje met een tv, douche, toilet, strijkplank en meer waar informatie op een ludieke en interactieve manier wordt overgebracht. Zo is er bijvoorbeeld een pratend toilet die uitleg geeft over de grote en kleine spoelknop, de lichtknop zegt dat je hem uit moet doen en de deur dat je hem achter je moet sluiten. Verder is er aandacht voor waterverspilling met tandenpoetsen, isolatiematerialen, elektriciteit, ventilatie en meer! Naast het huisje kunnen de kinderen het ‘was ophang spel’ spelen en worden zich bewust dat de was buiten ophangen beter is dan de was in de energieslurpende droger te doen. Oma heeft ook een moestuintje. De kinderen mogen hier zelf hun groenten planten, fruit aan de bomen hangen, groenafval in de composthoop gooien en grote insecten en andere tuinbezoekers ophangen in de wilde bloemenborder. De kinderen leren dat de eetbare tuin verantwoorder is, dan het eten uit de supermarkt. Bij de moestuin is ook een insectenhotel boordenvol interactiviteit met geluiden, omklapbordjes, voelgaten, geurkastjes en geluidskastjes. De kinderen leren niet alleen waar welk insect het liefst wil schuilen, maar ook dat heel veel insecten heel nuttig zijn. Op de grote fotografische zoekplaat zitten 37 insecten, spinnen, vogels en kleine zoogdieren tussen de kruiden de wilde bloemen en het oude hout.
Het vrolijke huisje met oma, kleinkind en de kat is een fotobord, waar je je hoofd doorheen kunt steken voor de foto. Voor het huisje ligt heel veel afval. De kinderen mogen hier met de afvalgrijpers het afval voor de recycling in de juiste afvalbakken doen. Afval scheiden kun je niet vroeg genoeg leren! Er is ook nog een ‘praatbord’ met het thema ‘In welke wereld wil jij het liefst leven?” In deze tentoonstelling is ook nog een reuzen zenuwspiraal, die laat zien hoe het graan van de boer brood wordt en hoe oud brood weer in compost verandert, de compost dient weer om nieuw graan te laten groeien en zo is de cirkel rond. Maar veel leuker nog natuurlijk is het spelen met de zenuwspiraal!
Tot slot is er nog een jeugdlap, waar kinderen kunnen leren over energie. Er is een heuse windtunnel, een arena met speelgoed op zonne-energie, een zonne-energie racebaan en er zijn experimenten om zelf energie op te wekken.
In overleg en indien beschikbaar, kunnen we ook nog de onderdelen Steen eruit, tuin er in en/of Groene daken toevoegen.
De tentoonstelling wordt in overleg afgewerkt met kunstgras op de vloer, handgeschilderde theaterdoeken en sfeervolle accessoires.
Leeftijd
3-8 jaar. De tentoonstelling is zeer geschikt voor schoolklassen tot groep 4. Ook voor de individuele bezoeker met kinderen is deze tentoonstelling zeer de moeite waard.
Lesmateriaal Bij deze tentoonstelling is een lespakket beschikbaar met hierin een voorbeeldbrief voor de scholen, een persbericht, documentatie voor lesideeën en een opdrachtenboekje voor in de tentoonstelling.
Vloeroppervlak
70 - 120m²; voor nog grotere ruimtes kunnen wij uitbreidingen leveren.
Prijs € 5.000,- excl. 21% BTW voor 3 mnd incl. transport, opbouwen en afbreken*.
*Vanwege de grote afstanden moeten we voor onze Vlaamse klanten helaas een kleine toeslag rekenen, de hoogte van dit bedrag hangt af van de afstand en grootte van de tentoonstelling. Neemt u hiervoor alstublieft contact met ons op.